joi, 6 noiembrie 2008

DUMINICA 22:05 - Reporter Special

Vanzatorii de iluzii

După 5 ani de creştere explozivă, piaţa imobiliară s-a blocat. Se construieşte din ce în ce mai puţin şi nu se vinde aproape deloc. Criza a îngheţat domeniul imobiliar înainte ca acesta să-şi fi atins maturitatea. Preţurile incredibile au fost una dintre caracteristicile acestei creşteri haotice. O altă caracteristică lipsa de responsabilitate a multor dezvolatatori imobiliari, care şi-au făcut profiturile mai degrabă din jecmănirea cumpărătorilor decât din parteneriate cu clienţii. Dezvoltatorii au luat în exploatare zeci de contracte din acest EST, îndepărtat, pe care le-au vândut apoi, în orice condiţii, noilor colonişti, locuitori ai marilor oraşe aflaţi în căutarea visului locativ de aur: un apartament spaţios, o grădină, siguranţă, confort, personalitate
Pliantele promoţionale, filmele de publicitatea, machete aranjate în detalii seducătoare, s-au dovedit în multe cazuri minciuni pe faţă. Locuitorii noilor cartiere sunt pe cale să-şi piardă statutul de invidiaţi în grupurile lor de prieteni. Mulţi dintre ei au aflat pe propria piele, adevărata semnificaţie a zicalei – Afară-i vopsit gardul. Înăuntru leopardul.
Apartamentele din noile cartiere rezidenţiale din Bucureşti sau din jurul Capitalei stârnesc invidia celor mai mulţi dintre noi. Au preţuri foarte mari şi ni se pare firesc să credem că proprietarii lor au scăpat de toate problemele locuitorilor din blocurile vechi. În multe situaţii, însă, aceştia nu sunt nici pe departe atât de fericiţi pe cât încearcă să ni-i prezinte firmele de construcţii în pliantele promoţionale.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Vedeta reportajului, dna Adina Coca este o mare 'vedeta' si printre vecinii ansamblului: a interzis accesul prin cartier al copiilor la o gradinita; a executat lucrari de constructie fara autorizatie, fapt pentru care a si fost amendata de Primarie; a pierdut deja un proces cu Impact si obliga acum oamenii sa plateasca zeci de milioane cheluieli de judecata. Mi-a placut titlul reportajului insa unul mai potrivit, macar in ce o priveste pe dna Coca este "O vedeta care are o vendeta".

Flo spunea...

Excelent reportajul si te pune pe ganduri serios daca sa iti mai iei sau nu o casa intr-un complex rezidential. Problema e ca alternative nu sunt. Cartierele ANL se construiesc intr-un ritm extraordinar de lent, iar cele comuniste sunt de mult timp populate de specimene dubioase...

Anonim spunea...

Flo, iti poti lua o locuinta intr-un cartier rezidential indiferent daca vb d eun apartament sau o casa, fiindca asa cum ai spus si tu nu prea ai alternative... insa atunci cand inchei contractul trebuie sa ai ochii ca melcul :-)