sâmbătă, 29 noiembrie 2008

NUNTA MUTA

Excelent. Da am fost in seara asta si l-am vazut. Am reusit dupa foarte mult timp sa vad un film romanesc cu un sunet si o imagine extrem de bune. Pana acum ori aveam imaginea ok dar nu intelegeam nimic, ori suntetul era ok dar imaginea avea ceva de amator. Ei nunta muta este unul dintre filmele romanesti, primul pentru mine, care primeste nota 10 si pentru imagine si pentru sunet.
Distributia de exceptie Victor Rebengiuc – in rolul inteleptului satului (Rebengiuc n-a mai intrat in straie de taran de la filmarile pentru Morometii) aici chiar as sublinia ca am avut senzatia ca am de-a face cu urmasii moromoteilor, acealeasi replici dulci amare, acelasi umor tipic mioritic, Tamara Buciuceanu, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Luminita Gheorghiu. Totusi nu am inteles de ce doi actori asa de mari cum sunt Rebengiuc si Tamara Buciuceanu au fost repartizati in roluri atat de mici, nereprezentative.
Coloana sonora semnata Alexandru Andries si Victor Popescu senzationala. Muzica intra atunci cand trebuie unde trebuie... si evident intra ce trebuie, nota 10 si pentru muzica.
Pe scurt subiectul filmului ar suna cam asa: o echipa de filmare vine intr-un sat izolat sa faca un reportaj despre fenomene paranormale. Spre surprinderea reporterilor, satul este populat numai de femei batrine, in doliu. Primarul satului le spune povestea locului, intimplata in primavara lui 1953. Ana si Iancu sint de atita vreme impreuna ca a inceput sa le iasa vorbe. Dupa o discutie aprinsa cu tatal fetei, Iancu o cere de nevasta. Linga sat, un regiment sovietic de tancuri face manevre zilnice. Smaranda, fosta logodnica a lui Iancu, moare in urma unui viol bestial. Dupa inmormintare, pregatirile de nunta incep ca pentru un ospat pantagruelic. La nunta participa tot satul. Atmosfera e intretinuta de un taraf de lautari invalizi de razboi, scapati de la Cotul Donului. In toiul petrecerii, primarul satului anunta moartea lui Stalin si declararea doliului international de 7 zile. Mesenilor li se acorda o ora sa paraseasca petrecerea. Socrul mic are ideea sa continue nunta in interiorul casei, captusind-o pe dinafara cu scinduri pentru ca din interior sa nu razbata nici un sunet. Nuntasii se prefac ca pleaca. Petrecerea se reia pe muteste. Dar pe masura ce bautura incepe sa-si faca efectul, "nunta muta" devine ditamai paranghelia. Si tocmai cind se taie tortul miresei, un tanc sovietic intra in incapere. Toti barbatii sint deportati intr-un lagar de munca.
"Imi doresc un film care sa placa batranului si copilului, prostului si inteleptului", a declarat Horatiu Malaele in momentul in care a lansat aceasta pelicula. Din punctul meu de vedere dorinta i-a fost indeplinita.
Va recomand sa-l vedeti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

super film

Anonim spunea...

Nu stiu daca ai vazut filmul sau nu - pentru ca recenzia asta pare mai mult dupa ureche. Nu am inteles de unde ai scos-o pe aia cu "inteleptul satului" cand de fapt Rebengiuc joaca rolul unui batran cam senil care nu scoate trei cuvinte tot filmul.
In afara de asta, jos palaria pentru Malaele - chiar daca unii "critici" l-au desfiintat din penel.