joi, 11 decembrie 2008

TVA 5%

O veste buna pentru cei care au dat avans ca sa-si cumpere un apartament sau pentru cei care vor sa faca acest lucru.

O veste fooooaaarte TARE - In cadrul unui seminar organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabilor Autorizaţi din România (CECCAR), Directorul Direcţiei de Legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Mariana Vizoli, a explicat modul de aplicare a noii reglementări privind cota redusă pentru tranzacţiile imobiliare. Ordonanţa de Urgenţă nr. 200, care va intra în vigoare pe data de 15 ianuarie 2009, prevede aplicarea TVA în cotă redusă la 5% pentru vânzarea unei locuinţe. Însă trebuie îndeplinite anumite condiţii: suprafaţa utilă să nu depăşească 250 mp, inclusiv terenul acoperit de construcţie. Valoarea maximă pentru care se aplică valoarea redusă a TVA-ului este de 100.000 euro sau 380 milioane lei. O altă limitare prevede ca o persoană necăsătorită să poată beneficia o singură dată de această facilitate sau, în cazul unei familii, niciunul dintre soţi să nu fi beneficiat anterior de această facilitate.

Prevederea va fi aplicată şi în cazul în care a fost achitat un avans, în cazul în care achitarea integrală va avea loc după data de 15 decembrie 2008.

Directoarea din cadrul MEF a mai subliniat că întreaga responsabilitate privind aplicarea cotei reduse de TVA revine vânzătorului, care trebuie să ţină cont, în cazul vânzării în rate, de evoluţia cursului de schimb, astfel încât valoarea finală să nu depăşească 380 milioane lei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

am inteles ca va disparea oug 200/2008 tva 5% pt locuinte

ai mai multe date sau sunt niste zvonuri????

Multumesc

Anonim spunea...

380 milioane lei inseamna 38 000 RON
Parerea mea (si poate si a lui Pitagora)