vineri, 12 decembrie 2008

TVA 5%




Domnului Stelian Muscalu

Ca urnare a solicitării dvs cu privire la aplicarea cotei de 5% a taxei pe valoarea adaugata in cazul livrarilor de locuinte, astfel cum a fost prevazuta prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, va comunicam urmatoarele:
Intelegem ca situatia pentru care doreste precizari privind cota TVA aplicabila este urmatoarea: o persoana contracteaza in anul 2008 un apartament care va fi finalizat in cursul anului 2009. In anul 2008 persoana a achitat un avans, iar in 2009 va achita diferenta si va intra in posesia apartamentului. Apartamentul indeplineste conditiile prevazute de OUG 200/2008 pentru a se incadra la cota redusa a TVA de 5%. Precizam ca prevederile privind aplicarea cotei reduse de 5% in cazul livrarii de locuinte care indeplinesc conditiile prevazute de lege, intra in vigoare incepand cu 15 decembrie 2008, conform art. III din OUG 200/2008.
Avansul achitat de beneficiar a fost facturat de catre furnizor cu TVA de 19%, cota in vigoare la momentul platii avansului (anterior datei de 15 decembrie 2008).
Intrebarea este care va fi regimul de facturare a apartamentului in momentul in care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate a apartamentului, respectiv daca se va factura cu 5% doar diferenta dintre contravaloarea acestuia si avansul incasat sau se va factura intreaga contravaloare apartamentului (inclusiv avansul achitat in 2008) cu 5%.
Regimul TVA aplicabil acestei operatiuni este urmatorul:
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin OUG 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale, in sensul aplicarii acestei prevederi, se înţelege, printre altele, si livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.
Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.
Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).
Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.
Prin urmare, in cazul prezentat mai sus, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata a intervenit in anul 2008, la data la care s-a platit avansul. Exigibilitatea in aceasta situatie este anterioara faptului generator care va interveni in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.
In acest caz, conform prevederilor legale invocate mai sus, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri, iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor.
Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.

121 de comentarii:

Anonim spunea...

Multamim fain frumos, mare pomana ti-ai facut!
Dar si mai mare pomana ti-ai face, daca ne-ai oferi sa descarcam cuviincios direct fisierul document *.doc, in locul imaginii partiale din fisierul "MF.bmp"
Bogdaproste, sa-ti de Dumnezeu sanatate!

Anonim spunea...

am nevoie de ao adresa de email ca sa-ti fw emailul de la ei

Anonim spunea...

Poate reusesti sa reconstitui (am mistificat din motive lesne de inteles).

laurentiu
_
tatar
@
yahoo
punct
com

Multumesc mult!

Anonim spunea...

Salut! Foarte interesant documentul asta. Mai ales ca eu am platit 65% din apartament cu TVA de 19% si pe 16 decembrie urmeaza sa platesc restul de 35% cu TVA de doar 5%. Am si eu o mare rugaminte: poti sa imi trimiti si mie raspunsul MF? Am maaare nevoie de el... :( Ai idee daca raspunsul pentru tine este cumva si public, pe site-ul MF? Imi trec si eu adresa de email la fel ca "Anonim".

daniel_statescu
@
yahoo
punct
com

Multumesc mult!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Multumim frumos pentru acest document.
Intrucat eu am platit deja 90% din apartament, reprezentand 2 transe de plata, am si eu aceeasi mare rugaminte: poti sa imi trimiti si mie raspunsul MF?

mariantalpa
@
yahoo
punct
com

Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Am primit, multumesc inca o data si va doresc sa va aduca Mos Craciun o carca plina de bunatati!

Laurentiu

Anonim spunea...

Buna ziua!

Multumim , pt. interesul acordat acestui subiect; sunt in situatia de a achita ultima transa din contravaloarea unui apartament si sunt convinsa ca imi va fi de ajutor raspunsul MF; rugamintea ar fi sa-mi trimiteti si mie acest raspuns la adresa mail: simona.manole@yahoo.com

Multumesc

Anonim spunea...

Vin si eu cu aceeasi cerere de
trimitere a adresei mef pe mail la andreea_pre@yahoo.com.
Multumiri eterne!

Anonim spunea...

Salut.

Sunt si eu cam in aceiasi situatie.

Poti sa-mi fwd raspusul de la MF sau sa-mi spui exact unde ai trimis tu solicitarea (depatament, e-mai, in atentia unei persoane anume)?

Multumim
mcip007@yahoo.com

Unknown spunea...

va multumim din suflet ,intr-o lume in care toata lumea se preocupa numai de alegeri , guverne ,crize mai sunt si persoane care ne lumineaza . Doamne Ajuta.
Rog raspunsul MF pe mail
Mii de Multumiri

Anonim spunea...

Foarte interesant. sunt curios daca si firmele se vor conforma si vor da diferenta de bani inapoi viitorilor propietari, sau o sa ii duca cu zaharelu. Si eu ma aflu in aceeasi situatie, eu chiar l-am achitat integral prin august si tocmai in martie 2009 o sa fie gata. Actele o sa le semnez prin ianuare deoarece are deja CF-ul facut. In acest caz si pare ca intru si eu la categoria "vreau 14% inapoi.

cu mult respect Luci
adresa mail: luci@cables.ro

Unknown spunea...

it multumim foarte mult pentru aceste lamuriri obtinute de la MEF. te rog daca este posibil trimite-mi si mie textul original al scrisorii cu reducerea de tva pe adresa ionela_moldoveanu@yahoo.com

multumesc!

Unknown spunea...

Incredibil! Singurul raspuns concret de pe tot internetul! Felicitari Domnu' Stelian.

Daca poti da-mi si mie un mail cu documentul: beca.radu@yahoo.com

Multumesc!

Anonim spunea...

multumim colega...mai avem putin pana semnam si noi,poate chiar pana la sfarsitul anului.adinarus

Unknown spunea...

foarte interesant post-ul dar am o nelamurire.

Cum stiu eu cat valoreaza in lei apartamentul care il cumpar in euro? Ca cifra in euro e aia pe care trebuie sa o achit platind in lei. In functie de cum e cursul la schimb eu in zilele de marti, joi si vineri ma incadrez in 380.000 lei iar in restul saptamanii sunt peste. Eu pot beneficia de 5% o zi da si una nu?Cine ma lamureste?

Stelian Muscalu spunea...

danut tu vei cumpara un aparatemt a carui valoare este in euro... dar tu vei plati lei... fiindca in contabilitatea romaneasca se inregistreaza lei. Asa ca valoarea la care vei plati tu apartamentul nu trebuie sa depaseasca 380 de mii de lei. este simplu

Stelian Muscalu spunea...

cred ca am trimis tuturor un email... daca a scapat cineva va rog sa ma atentionati.

Anonim spunea...

Poti sa-mi trimiti si mie docomentu' la

victorlates
@
yahoo
punct
com

te rog? Multumesc frumos si sarbatori cu bine!

Unknown spunea...

UN OM

Este simplu dar este un mecanism foarte instabil. Daca cursul euro creste de 20 bani, eu am de platit 14% in plus, care in valoare absoluta sunt 14.000 de euro la un curs de 3,8 lei pe euro si un pret de 100000 euro.

O variatie mica produce un efect de aproape 15.000 de euro. Spun variatie mica fiindca cursul valutar variaza foarte mult in ultima vreme.

Si in situatia mea sunt destui care au de platit in jur de 100.000 si care ba intra ba nu intra in schema. Si acum ca euro tot creste vor fi si mai multi. De exemplu si cei care au platit in jur de 90.000 euro nu mai pot beneficia.

Trimite-mi si mie docmentul te rog, desi nu stiu daca am sa platesc 5%

csnww at libero punct it

Mihaela spunea...

Buna seara! Eu ma aflu in situatia in care am achitat deja integral apartamentul....si vad ca se tot vorbeste,in principiu, de cei ce au dat abia un avans...As vrea sa stiu daca "minunea" asta e valabila si pentru aceasta situatie..
Si mai mult decat atat ,mi-as dori si eu documentul in totalitate .Multumim frumos1 O seara buna:)

Mihaela spunea...

adresa mea de mail este mihaela_slav88@yahoo.com.Multumesc inca o data!

Anonim spunea...

sal
daca poti sa-mi timiti si mie documentul pe v_catalin@hotmail.com
mersi mult

Ionuț Costache spunea...

Mi-ar fi extrem de util documentul. As aprecia foarte mult daca mi l-ai putea trimite si mie la adresa ionut.costache@xerox.com

Anonim spunea...

Salut,
Imi poti trimite te rog si mie documentul de la MEF? Multumesc frumos.Adresa: dear_bogdan@yahoo.com

Anonim spunea...

Poti sa imi trimiti si mie raspunsul MF pe ionutn@yahoo.com ? Multumesc mult.
Ionut

Anonim spunea...

Va rog sa imi trimiteti si mie documentul. Multumesc frumos tare!
apostol.anca@yahoo.com

Anonim spunea...

Salut! Sa inteleg ca diferenta de TVA (de la 19% la 5%) platita pentru pentru avans va fi returnata de antreprenor (vanzator), sau se va face o cerere de restituire catre ANAF?
As putea primi si eu raspunsul MF (mbodocean@hotmail.com)?

Multumesc mult!

Anonim spunea...

Va rog mult sa-mi trimiteti si mie documentul pe oana.remes@ing.ro.

Va multumesc mult!

Sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Va rog sa imitransmiteti si mie raspunsul MEF pe urmatoarea adresa de e-mail. Precizez ca mi-ar fi de mare ajutor:

blual00@
yahoo
punct
com

Anonim spunea...

dragulescu.daniela@yahoo.com
te rog mult trite mi documentul de la mf
maine inchei tranzactia si e urgent!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

dragulescu.daniela@yahoo.com
te rog mult trite mi documentul de la mf
maine inchei tranzactia si e urgent!!!!!!!!!!!!!

green fairy spunea...

salut.
eu am incheiat deja tranzactia pe 16 dec cu 19% pt ca mi-au spus ca nu au aparut normele. Daca mi-ai trimite si mie raspunsul pe mail ti-ash ramane profund indatorat. abotescu@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna,
v'as fi profund recunoscator daca mi'ati forwarda si mie mailul la adresa

alinmotogna at yahoo dot com

Multumesc,
Alin Motogna

Anonim spunea...

V-as ruga frumos sa imi forward-ati raspunsul MF. Multumesc! tudorica23@yahoo.com

Unknown spunea...

VA ROG cine a primit mail ROG fw
laurentiu.niculae@yahoo.com
multumesc

Anonim spunea...

rog si eu un forward cu documentul pe zotta.vlad@gmail.com

Anonim spunea...

Intr-adevar, acesta ar trebui sa fie punctul de vedere al dezvoltatorilor, pentru ca MF s-a exprimat oficial. Ar trebui ca raspunsul sa aiba o semnatura si o stampila, ca sa-i putem convinge, dar nu le pot vizualiza. Puteti sa-mi trimiteti si mie un scan al documentului la adresa secelean@yahoo.com ? Multumesc

Anonim spunea...

BUNA si sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca azi dimineata am depus si eu la ANAF cerere pentru acest raspuns SCRIS... ca un anumit jurist al unei anumite firme de constructii se gandeste ca de fapt e mai corect si legal dpdv juridic, contabil si fiscal sa impoziteze un acelasi bun cu 2 cote de TVA diferite... Te rog, trimite-mi si mie raspunsul finantelor..... Poate ma ajuti sa inchid contractul ala nenorocit asa cum spune legea, sa-mi iau banii inapoi si sa imi impodobesc pomul in prima mea casa! Te invit la petrecerea de casa noua! ana_maria_ro2000 @ yahoo punct com

Anonim spunea...

va rog daca poate cineva sa imi dea pe email raspunsul oficial referitor la tva 5%, pe adresa

bogdan_tanasescu05@yahoo.com

Multumesc

Anonim spunea...

Buna, poti sa imi trimiti si mie documentul de la MF. Sunt in aprox. aceeasi situatie: am achitat 90% din apt in decembrie 2007, insa va fi terminat doar in ianuarie 2009 (e al 2-lea termen). Sa inteleg ca ma incadrez si eu la cota redusa de TVA? NU am vazut nicaieri mentionat ca trebuie sa fie prima proprietate. Aveti cumva vreo idee. Astept documentul la deliacristinapop@hotmail.com

Anonim spunea...

revin rugandu-va sa-mi scrieti daca nu ati primit raspuns de la mine. eu teoretic le-am trimis tuturor celor care au solicitat un raspuns... daca am omis pe cineva va rog sa ma trageti de maneca

Anonim spunea...

M-ar ajuta si pe mine raspunsul de la MF si detalii - carei directii te-ai adresat? week end bun!
adresa mail: luka_ro_08 at yahoo punct com
Mersi

rezidential iasi spunea...

va rog tare mult transmiteti si mie documentul
valy_
florea2000
@
yahoo
punct
com

multzam!

Unknown spunea...

Salut,
adresez aceeasi rugaminte de a primi documentul pe adresa mihai.crisip@gmail.com
Multumesc mult!

vip4you4 spunea...

Salutare prietenii... eu sunt disperat ca deja am platit 90% din apartament si nu gasesc nici un raspuns de la cineva care sa fi semnat contractul de vanzare/cumparare si sa spuna sigur daca a platit 19% sau 5%...

rugamintea mea e sa-mi trimiteti si mie acest document la adresa mail: vip4you4@yahoo.com Multumesc anticipat

Anonim spunea...

sunt in aceeasi situatie si am mare nevoie de raspunsul MF. Multumesc f f mult . Adresa de email este " cristiantatomir23@yahoo.com "

Anonim spunea...

Salut,
Stie cineva daca suma de 380.000ron este suma finala cu TVA sau fara?

Anonim spunea...

Din cate stiu eu 380.000 RON reprezinta valoarea fara TVA.

As avea si eu nevoie de document:

mihaescu@yahoo.com


Multumesc mult!

Anonim spunea...

Se pare ca in cateva zile va dispare tva de 5%, printr-o ordonanta de urgenta a noului guvern

Unknown spunea...

O mare rugaminte...ca toti ceilalti dealtfel...am mare nevoie de acel document, asa ca fac apel la bunavointa dvs. si va rog foarte mult sa mi-l trimtiteti la adresa tzucky_fl@yahoo.com. multumesc mult

Anonim spunea...

Buna ziua,

Va rog sa imi trimiteti si mie adresa de la MF la:avramlavinia@yahoo.com.
Mare noroc "avem " ca ne sunteti "vecin"!
Sarbatori fericite !

Carmen spunea...

Multumim frumos pentru aceste lamuriri.Avem si noi urgent nevoie de acest document MF.Va rugam sa ni-l trimiteti la adresa :
carmenmancas1@yahoo.com
Sarbatori Fercite!!!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Va rog sa imi trimiteti si mie adresa de la MF la:red_dog02ro@yahoo.com.

Sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Am nevoie urgenta, te rog, si eu de document (ar fi ok sa se vada si semnatura si stampila de la MEF). In afara de asta, unde trebuie mai exact sa ma adresez in cazul in care mai am si alte nelamuriri - tu cum ai procedat? te-ai dus si ai depus cererea la MEF? in cat timp ai primit raspunsul? thx a lot. Adresa mea: adriana.pascaru@unicredit.ro

Anonim spunea...

Te rog imi trimiti si mie raspunsul MF, in ianuarie trebuie sa semnez contractul si din ce ni s-a spus vinzatorul nu e de acord cu cota de 5% tva.Multmesc mult. adresa de mail este
mflorean2000@yahoo.com

Anonim spunea...

Te rog sa imi trimiti si mie raspunsul MF. Multumesc frumos. ioana_r_20@yahoo.com

Anonim spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie fisierul respectiv. Multumesc tare mult, Maria.
Adresa este: landava9@yahoo.co.uk

Anonim spunea...

Salut, Stelian. Te rog sa imi trimiti si mie respectivul raspuns al finantelor. Aa aprecia enorm ajutorul dat in "inchiderea" contractului pentru cumpararea primului nostru apartament. Poti sa mi-l trimiti la adresa:
vasi
77
ad
@yahoo.com
Multam fain!

Anonim spunea...

desigur ma aflu si eu in aceeasi barca. Te rog sa-mi trimiti si mie documentul pe adresa
robert_personal
@
yahoo.com

Mii de multumiri

Anonim spunea...

Salut, Stelian.
Te rog sa imi trimiti si mie documentul MF.

Merci mult,
ldragos_inf arond yahoo punct co punct uk

Anonim spunea...

Stelian,

ai facut o treaba excelenta - te rog sa imi trimiti si mie raspunsul primit, si daca se poate o adresa de mail la care ai trimis solicitarea , vreau sa fac si eu o sesizare, deoarece normele de aplicare nu sunt ff clare in cazul apartamentului si a ante-contractului semnat de mine.

Adresa petronela.rogin@atisreal.com

multumesc mult !!

Petra

Anonim spunea...

Buna seara.
Fiind si eu in aceeasi situatie, as avea mare nevoie de documentul pe care l-ati obtinut de la M.fin. Adresa mea de e-mail este mihai_lapusan@yahoo.com
Multumesc anticipat

Anonim spunea...

As dori si eu un fwd cu documentul respectiv la isultan25@yahoo.com.
Va fi problematic dac noul guvern va el;imina aceasta facilitate entru ca se pune intrebarea ce se intampla cu perioada in care OUG a fost in vigoare si a produs efecte juridice.

Anonim spunea...

Buna seara,

Multe bucurii si impliniri in anul 2009!

Te rog sa-mi trimiti si mie, daca timpul iti permite, fisierul cu TVA 5% primit de la MF. Mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc mult.

gabi.grecu@yahoo.com

ramic spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie raspunsul MFam mare nevoie de el ca tb sa achit restul si vor ca 5% sa fie aplicat doar la diferenta de pata
claudia.micu2006@yahoo.com

SE POATE INCHEIA CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE ACHIAND 75% RESTUL LA PREDARE PRIMIREA LOCUINTEI?

Unknown spunea...

Trimite-mi si mie te rog documentul. Multumesc anticipat. Adresa mea de mail este: mariusvlad2@yahoo.com

Anonim spunea...

As vrea si eu raspunsul de la mef referitor la cota redusa de tva de 5% la adresa de email macontbv@yahoo.com. Va multumesc

Anonim spunea...

as dori si eu documentul pe adresa galea_bogdan@yahoo.com daca nu e mare deranjul

multumesc frumos

Bogdan Galea

Anonim spunea...

Bună ziua! Mă numesc Mihai Penescu şi v-aş ruga să îmi trimiteţi şi mie documentul cu răspunsul oficial din partea MF. Adresa mea este mihai_reply@yahoo.com. Vă mulţumesc anticipat

Anonim spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie documentul, daca puteti sa si spuneti cum se poate obtine un raspuns oficial. Poate daca scriu cateva zeci de oameni, vor emite ceva oficial foarte clar, pentru diverse cazuri. florin12341 at yahoo.com. Multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Salut! Multumim pentru aceste informatii. Te rog sa imi trimiti si mie raspunsul primit de la MF. adresa:

lucasradu
at
yahoo
punct
com

Cu stima, Lucian.

Anonim spunea...

kbhvghvhg

Anonim spunea...

eu mi-am cumparat o garsoniera, am semnat contractul anul trecut, 18 decembrie 2008;am beneficiat de o reducere de tva de 14%;

Anonim spunea...

numai ca reducerea de TVa au facut-o doar pe diferenta de plata, respectiv pt 75% din suma; nu au tinut cont de avansul pe care l-am achitat in 2007; ala a ramas cu tva 19%; m-a sunat dezvoltatorul acum doua zile sa imi spuna ca voi primi banii inapoi si pentru avans!!!
asa ca, trageti tare si recuperati-va banii!!! rar se intampla sa se gandeasca statul si la noi!

Unknown spunea...

Va rog sa imi trimite-ti si mie o copie a documentului original, daca este posibil.
Va multumesc.
bogdangf@gmail.com

Victor spunea...

Buna ziua!

Imi poti trimite si mie te rog documentele de la MF la adresa mail: victor_marginean@yahoo.com

Multumesc mult.
O zi buna!

Anonim spunea...

monica intreaba ...

Am de incheiat un contract de v-c pentru o locuinta si doresc sa beneficiez de reducerea de 5%
Am achitat in 2007 un avans + tva 19 % - 36.000 euro / 125.000 lei( tva inclus )
In februarie am de achitat 14.000 euro la cursul de vanzare al unei banci
Dezvoltatorul sustine ca daca storneaza factura din 2007 si factureaza in febr. 2009 toata suma cu 5 % foloseste in factura cursul din febr. 2009 al bacii .
Daca face asa factura , in loc sa platesc mai putin 14 % dif. de TVA eu platesc mai mult .
Cred ca este o interpretare eronata in ceeace priveste termenul stornare factura .
Puteti sa-mi spuneti si mie cum ar fi corect sa se faca operatiunea de stornare avas si cea de emitere factura finala ? are vreo legatura cu cursul faptul ca se storneaza factura din 2007?

Stelian Muscalu spunea...

imi cer scuze pentru intarziere, doar intamplarea a facut sa ma mai intorc la postul legat de TVA, daca mai aveti nelamuriri, incercati sa faceti comentarii la posturile la zi, chiar daca sunteti off topic, asa aveti sanse sa primiti mult mai rapid raspunsurile. va multumesc

Anonim spunea...

Va rog sa imi trimite-ti si mie o copie a documentului original, daca este posibil.
Va multumesc.
sevratika@yahoo.com

Anonim spunea...

Va rog sa imi trimiteti si mie o copie a documentului original, daca este posibil.
Va multumesc.
sevratika@yahoo.com

Anonim spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie documentul cu raspunsul de le MEF.

sebibart01@yahoo.com

Va multumesc

axente spunea...

Sunt si eu in situatia in care in 2008 am platit avans 90% din valoare apartament la un curs de 3.62RON/EUR, iar zilele acestea trebuia sa achit restul de 10% in momentul perfectarii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare la cursul BNR din acea zi. Firma nu vrea sa ne ajute pentru a aplica cota TVA 5%.
Daca vom ajunge la o intelegere cum se procedeaza cu suma achitata ca avans? Se va storna si se va aplica la aceeasi baza cota de 5% sau va recalcula la cursul EURO actual?
Este un aspect foarte important.
Va rog sa-mi trimiteti si mie documentul MF, eventual forward la mail daca aveti pe adresa popandron@clicknet.ro.
Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna.As dori si eu un fwd.la mailul ala.Ms.alinaaline@yahoo.com

Anonim spunea...

Salut, as dori si eu documentul acela .doc. Te rog frumos trimite si mie la adresa: ivy.mihai@gmail.com.

Anonim spunea...

Salut,

Ma alatur si eu celor care au nevoie de acel raspuns primit de tine. Se poate te rog sa-l trimiti si pe sorinr@gmail.com. Multumesc mult!

Anonim spunea...

Buna ziua. Am incheiat acum un an jumatate un ante contract de cumparare vinzare, pt un ap nou, platind atunci integral suma de achizitie, 80.000 EURO, deci plata in euro, cu contravaloarea in lei ~270.000.

Zilele astea tb sa fac contractul final de vinzare - cumparare. Atunci am platit probabil TVA 19%, acum beneficiez de acest TVA redus de 5%? Si daca DA, la ce suma se aplica recalculeaza? LA pretul in EURO de atunci, sau la suma in lei?

Obtin pina la urma ceva bani inapoi, sau datorita cursului valutar..ajung sa platesc mai mult?

Multumesc

Anonim spunea...

va rog mult trimiteti-mi si mie documentul pe email
aura_sira@yahoo.com

multumesc!

Anonim spunea...

buna va rog sa mi trimiteti si la gabriel.grosu@yahoo.com

multumesc f mult

si eu am trimis intrebare la MF
si daca primesc o sa o postez

Cristina S spunea...

Buna Stelian,

Te rog frumos sa imi trimiteti si mie raspunsul de la MF pe adresa:
cris_suteu@yahoo.com

Multumesc mult! Si iti doresc numai bine!

Anonim spunea...

Multumesc frumos.

Anonim spunea...

Imi poti trimite si mie documentul. Adresa mea este iancu_bianca@yahoo.com
Felicitari!Sper sa-l pot obliga si eu pe constructor...deoarece el zice ca nu e adevarat..poate daca ii voi pune documentul in fata se linisteste.

Unknown spunea...

va rog frumos care se indura sa-mi trimita si mie documentul de la MF la adresa: chg_6850@yahoo.com multumesc mult

Anonim spunea...

Buna Stelian,

Te rog frumos sa-mi trimiti si mie raspunsul de la MF.
Multumesc foarte mult.
Adresa este
gabriela_rusen@yahoo.com

Anonim spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie raspunsul adresa : cristina_stefan81@yahoo.com

Multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua, dnul Stelian.Va rog sa imi trimiteti si mie documentul de la MF. Adresa mea este cduduleanu@yahoo.com. Va multumesc!

simona spunea...

Buna ziua,
am citit raspunsul dat de min fin, dar este un raspuns general. cazul pe care eu il ridic este unul specific si anume: daca in contract este stipult ca pretul include tva, indiferent de cota valabila acum, in trecut sau in viitor, in mod normal acesta nu poate fi modificat. In acest caz, furnizorul factureaza TVA 5% la livrare, storneaza TVA 19% aferent avansurilor, dar nu trebuie sa returneze nimic sau sa incaseze mai putin de la beneficiar, suma de plata totala fiind egala cu pretul din contract. De ex. valoarea ap este de 370.000 ron inclusiv tva, tva de 19% incasat in avans este de 59.076 ron, tva de 5% la livrare este de 17.619 ron. Factura finala va avea la valoare fara tva 41.457, la rubrica tva -41.457, rest plata 0.
Normele la Hotarirea 1618/4.12.08 prevede ca se va face calculul cu suta marita daca conform prevederilor contractuale pretul include si taxa, nu spune ca se va modifica baza de calcul a tva, ci ca se porneste de la pretul incluzind tva, care conform prevederilor contractuale nu se poate modifica.
Are cineva un raspuns referitor la acest caz? Parerea mea este ca raspunsul dat de Min fin se refera la cazul in care pretul nu include tva.
Simona

Anonim spunea...

Am vazut un singur comentariu in care se spunea ca s-a reusit recuperarea banilor de la constructor.
Adresez rugamintea celor care deja au incheiat contractele finale sa scrie pe scurt concluziile: au reusit sa recupereze bani, nu au reusit, au facut alt gen de intelegeri cu dezvoltatorul, etc.
Ne-ar ajuta f mult acest feedback pe cei care urmeaza sa incheiem contractele finale.

Multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna seara,

Si eu as avea mare nevoie de documentul respectiv la adresa de email sorin.neagu@porsche.ro si ma mai intereseaza daca exista vreun termen, o perioada stabilita in care dezvlotatorul este obligat sa ramburseze diferenta de TVA. Mie mi s-a spus ca peste 5-6 o sa primesc banii

Anonim spunea...

Poate va este de ajutor acest document explicativ emis de directia finante Cluj-Napoca.

http://www.finantecluj.ro/data/pdf/anunturi/2009-02_03_anunt_presa_5_tva.pdf

Anonim spunea...

Te rog frumos sa imi trimiteti si mie raspunsul de la MF pe adresa:cipi_cipi2004@yahoo.com


multumesc.bafta

Daniela spunea...

Va rog sa imi trimiteti si mie pe adresa daniela@asg.ro raspunsul MF. Multumesc

Claudia spunea...

te rog frumos, da-mi si mie, claudia.dana.marcu@gmail.com

multumesc mult!

Anonim spunea...

Va rog sa imi trimite-ti si mie o copie a documentului original.
Va multumesc.
hercalin@yahoo.com

Unknown spunea...

Sunt si eu in aceasi situatie. Va rog frumos trimiteti-mi si mie documentul si detalii legate de Ministerul de finante (adresa, departament, telefon email...) pe email:

netsnifer

@

gmail.com

Va multumesc din suflet,
Cristian R

oanaghy spunea...

te rog din suflet sa imi trimit si mie scrisoarea primita ca cei de la agentia prin intermediul careia am contractat apartamenul vor sa reduca TVA-ul.Adresa de mail:oanaghy_ghinea@yahoo.com

Anonim spunea...

rugaminte mare: avem si noi nevoie de raspunsul de la MEF sa dovedim constructorului ca nu are dreptate cu 19%. prin urmare va rog sa-mi trimiteti si mie pe mail documentul cu pricina. va multumesc anticipat. Adresa: ana.potcoava@brom.ro sau gica_potcoava@yahoo.com

Anonim spunea...

Avem si noi nevoie de copie a documentului Va rog din suflet sa mi- l trimiteti si mie pe adresa doralove17@yahoo.com

marian -sibiu spunea...

rog din suflet pe cineva care are raspunsul MF in varianta oficiala
sa mi-l trimita pe micumarian25@yahoo.com sau marian.micu@transauto.ro

Anonim spunea...

Aceeasi doleanta am si eu. Va rog frumos sa-mi trimiteti adresa pe mail la mariustopala@yahoo.com .
Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Dar dacă apartamentul nu este nou?

Cazul real:
- Apartament construit în 1996;
- Apartamentul a fost destinat ca locuinţă de serviciu până în aprilie 2009, când societatea comercială(cu profil de construcţii) a decis vânzarea acestora, iar chiriaşul de la acel moment nu a fructificat preeempţiunea;
- Apartamentul este facturat în aprilie 2009 cu TVA 19%, achitat cu OP şi perfectate actele la notar.

Întreb pentru că eu unul nu am găsit formularea de „apartament nou”.

mailto:gif2d@yahoo.com?subject=TVA 5% la locuinţă

Anonim spunea...

Buna ziua,
am aceeasi problema/discutie legata de cota de TVA care se aplica, constructorul zice ca are o adresa oficiala de la Finante in care i se precizeaza ca se incadreaza la 19%TVA. Am rugamintea sa-mi trimiteti si mie raspunsul oficial, adresa de mail:camelia_georgiana@yahoo.com.Multumesc mult!

George spunea...

Aceeasi dorinta o am si eu, daca se poate sa imi trimiteti documentul pe adresa george_nadolu@yahoo.com
Multumesc anticipat!

oanacioban spunea...

Buna ziua,
Imi trimiteti va rog si mie documentul pe mail?
Am mare nevoie intrucat maine inchei autenticul si ar fi bine sa am ceva "la mana" sa arat notarului.
Multumesc (oanacioban@yahoo.fr)

Anonim spunea...

Buna ziua!
suntem si noi in aceeasi situatie, va rugam sa ne trimiteti si noua documentul pe adesa vioadomnicai@yahoo.com
sa putem merge cu "dovada" la constructor sa nu ne pacaleasca...etc
multumim!

Unknown spunea...

Buna ziua!
Sunt si eu in aceeasi situatie, va rugam sa-mi trimiteti documentul pe adesa al_damacus@yahoo.com

Unknown spunea...

Am si eu contract ptr. un apartament ANL. Va rog sa imi trimite-ti si mie o copie a documentului original.

adresa este:
costescu_a
@
yahoo.com

Va multumesc.

Anonim spunea...

buna ziua,

ma regasesc si eu in acceasi situatie cu un apartament ANL. va rog daca este posibil sa-mi remiteti si mie o copie a documentului pe adresa de e-mail: cristitalpau@yahoo.com

va multumesc anticipat,

Laurion spunea...

As dori si eu documentul pe adresa de email laurion69@yahoo.com deoarece si eu sunt in aceeasi situatie si chiar azi am fost la sediul Finantelor Publice si mi s-a spus a in cazul celor care au contractat prin ANL care au contract de construire nu beneficiaza de cota redusa de tva5% deoarece nu se incadreaza la "livrare de locuinte" , indicandu-mi totodata si acest raspuns DE PE SITE-UL Ministerului de Finante(ANAF) http://chat.mfinante.ro/ANAFI.nsf/0/D1F ... enDocument

Speta publicata la data 24.08.2009

Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
6 Taxa pe valoarea adaugata
Subdomeniu:
08 Cotele de taxa
Scurta descriere:
Cota redusa TVA pt. apartament
Intrebare
O persoană fizică a achiziţionat cu credit ipotecar, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, un apartament şi a încheiat în acest sens un contract de construire cu un antreprenor. Facturarea apartamentului de către antreprenor se poate face cu cota redusă de TVA de 5% ?

Raspuns
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prevederile privind aplicarea cotei reduse de 5% în cazul livrării de locuinţe care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, au intrat în vigoare la data de 15 decembrie 2008, conform art. III din OUG 200/2008. Conform pct. 23 alin. (7) din norme, cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru locuinţele obţinute prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, beneficiarii încheie contracte de construire cu un antreprenor, iar sursele de finanţare sunt avansurile depuse de beneficiar şi creditele ipotecare obţinute de către aceştia. Contractele pe care Agenţia Naţională pentru Locuinţe le încheie cu diverşii beneficiari constituie în fapt contracte de mandat, aceasta din urmă fiind mandatată ca în perioada derulării execuţiei şi finalizării lucrărilor să reprezinte beneficiarul atât în relaţia cu antreprenorul general cât şi în relaţia cu banca. Pe măsura executării lucrărilor, antreprenorul întocmeşte facturi pe numele beneficiarului locuinţei (persoană fizică) pentru lucrările executate, însoţite de situaţii de lucrări, care sunt trimise spre decontare către ANL, iar plata se efectuează din contul beneficiarului. În contextul celor de mai sus, rezultă că sumele achitate antreprenorului reprezintă contravaloarea unei prestări de servicii şi nu a livrării unui bun imobil, întrucât contractul încheiat între cele 2 părţi este contract de construire, nu de livrare. Prin urmare, precizăm că nu se poate aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru sumele reprezentând contravaloarea lucrărilor executate de antreprenor, întrucât Codul fiscal nu prevede astfel de facilităţi în cazul lucrărilor de construcţii, ci doar în cazul livrărilor de locuinţe care îndeplinesc anumite condiţii expres prevăzute în legislaţia în vigoare.

Baza legala

Legea nr 571 / 2003 articolul 140 alin. (2^1)

Adriana Truica spunea...

A reusit cineva sa recupereze diferenta de TVA de la dezvoltator? Eu am ajuns la momentul predarii si al platii ultimei rate, iar dezvoltatorul spune ca nu poate regulariza TVA-ul decit in faza de transfer al proprietatii, care este ulterioara platii ultimei rate. E un cerc vicios. Multumesc celor care imi pot da sfaturi.

codrin spunea...

Buna ziua,

Va rog sa-mi trimiteti si mie pe mail (codrin67@yahoo.com ) documentul de la MF. Sunt foarte aproape de o solutie in instanta si mi-ar fi extrem de util.

Va multumesc Anticipat !
Codrin Constantin

Anonim spunea...

Buna ziua!
Sunt in situatia de a achita ultima transa din contravaloarea unui apartament si sunt convinsa ca imi va fi de ajutor raspunsul MF.
Rugamintea ar fi sa-mi trimiteti si mie acest raspuns daca il mai aveti la adresa de mail: evelina_avram2000@yahoo.com
Va multumesc anticipat!