joi, 5 martie 2009

BCE reduce dobânda

Analistii economici anticipeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar urma sa reduca, joi, dobanda de referinta la cel mai scazut nivel din istorie in speranta ca va putea contracara recesiunea din zona euro. Astfel, aceasta dobanda ar urma sa fie redusa cu o jumatate de punct pana la 1,5%. Va fi a cincea scadere a dobanzii din luna octombrie 2008, cand aceasta era de 4,25%.

sunat atât de curios să văd cum vor reduce ai noştri dobânda în urma acestei decizii. sau ne vom trezi cu o majorare a ei? pentru cei neavizaţi am sa vă explic în 2 cuvinte cum funcţionează împrumuturile astea în euro.
Sa spunem că mergeti la banca si cereti 100 de mii de euro. Banca respectiva nu are fabrica de bani asa ca la randul ei se imprumuta. Donanda de imprumut este cea stabilita de BCE. Prin urmare pentru a avea un profit de pe urma imprumutului pe care vi-l acorda peste dobanda BCE, care a fost acum 1 an 4%, banca vine cu un procent in plus care difera de la banca la banca. Prin urmare pe langa zeci de comisioane banca mai are si urmatoarea formula 4% dob BCE + sa zicem un 3% dobanda bancii ceea ce inseamnă o dobanda de 7% pentru creditul dvs. In momentul în care BCE anunta o dobanda de 1,5% pe acelasi principiu, logic, dobanda creditului dvs ar trebui sa ajunga la 1,5% +3% egal 4,5%. Credeti ca exista vreo banca onesta in Romania care sa aplice aceasta formula pana la capat? eu sunt aproape convins ca nu

6 comentarii:

Anonim spunea...

Eu vreau sa existe. Ce trebuie sa facem pentru asta?

Anonim spunea...

crezi ca asta poate afecta cursul euro?

Anonim spunea...

nina - noi din pacate nu putem face mare lucru. institutiile statului ar putea...dar nu vor. prin urmare...

Anonim spunea...

anonim - nu are cum sa influenteze lucrul asta cursul euro in raport cu leul. influenta ar putea aparea in cursul euro in raport cu dolarul

Coana Zoitzica spunea...

bancile din romania, parte din diferite grupuri, au avut mereu profituri imense tocmai datorita lispei de implicare a autoritatilor. eu nu am vazut nicio scadare a euribor-ului, urmata de scaderea dobanzii la noi, dar poate sunt eu oarba.

Anonim spunea...

din pacate probabil nici nu ai sa vezi