luni, 23 martie 2009

Radarele private. Business pe timp de criză. Şi nu numai


citim in RL - Soferii au inceput sa simta in ultima vreme efectul numeroaselor radare fixe instalate pe drumurile nationale. Daca in urma cu un an un detector de viteza putea fi intalnit la cateva zeci de kilometri distanta, acum aceste aparate au inceput sa impanzeasca localitatile Romaniei. Explicatia zelului primariilor locale de a monta radarele este simpla: banii din amenzi merg in bugetul lor si in conturile firmelor care au instalat echipamentele. Astfel, s-a ajuns la situatia absolut hilara – si generatoare de abuzuri – in care intr-o mica localitate din Baragan, Insuratei, au fost amplasate, pe o distanta foarte mica, nu mai putin de cinci radare fixe. Ploaia de amenzi care a inundat cutiile postale ale celor care, dintr-un motiv sau altul, au depasit limitele legale de viteza nu aduce insa nici un beneficiu material direct statului roman.
Una dintre cele mai rentabile afaceri din Romania este cea a camerelor de supraveghere video a traficului rutier. Firmele care instaleaza radarele fixe incaseaza o buna parte din sumele platite de soferii vitezomani. Reteta este simpla, iar in schimbul investitiei initiale companiile primesc in fiecare luna sume consistente. Politia Rutiera nu ia nici un leu, insa sefii ei resping posibilitatea ca institutia lor sa-si fi externalizat pe gratis activitatile catre o "Politie Privata a soselelor".
ştiu că prima reacţie a şoferilor ar fi să injure cu spor. Recunosc că la asta m-am gândit şi eu. Nu ştiu cine mama măsii a venit cu ideea asta dar ăla a fost un mare dobitoc. De cealaltă parte la miile de morţi de pe şoselele României probabil că o asemenea măsură este justificată. Voi ce credeţi?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Asta e japca, e un fel de cornulet cu lapte in varianta militienilor. Menirea radarului este cu totul alta decat sa iti scoata bani din buzunar. Nu accept ideea nici daca e criza nici daca nu e. Criza e pt toat lumea.

Stelian Muscalu spunea...

vin vremuri grele pentru soferi. eu deja m-am obisnuit. de cate ori ies din bucuresti ma intorc cu cate un radar dupa mine.

adimanu spunea...

ata timp cit la noi nu exista infrastructura, mie mi se pare o aberatie.
nu e posibil ca un drun european sa treaca pin enshpe mii de localitati in care limita de viteza este de 50 km/h.
nu este posibil sa faci 360 de km in aproape 6 ore
sa ne ofere alternative si abia apoi sa sara pe noi cu radarele.
mi-e scarba de tot ce se intimpla in tara asta, ca la noi la nimeni

Stelian Muscalu spunea...

aditzule iti imaginezi cat fac eu pana la Cluj?