joi, 18 iunie 2009

LELIA MUNTEANU, despre meseria de ziarist

"Ziarist e ăla care-a prins un subiect, nu ăla care i-l citeşte la televizor între două calupuri de publicitate sau ăla care uită să-l semneze când îi dă drumul pe print. Ziarist e ăla care s-a dus la o şcoală de vară cu lăutari, la o paranghelie politică: „Ce viaţă frumoasă ai!“, i-am zis. „Bagă marfă, 3500 de semne!“. Şi mi-a răspuns: „Până-n doişpe. A murit tata“. Şi l-am iertat pe piţifelnic, deşi corect era „douăsprezece“. Ziarist e ăla care n-a citit despre cele trei idei pure ale raţiunii la Kant (har Domnului că nu s-a spurcat la filozofie, asta l-ar reabilita în ochii preşedintelui). Ziarist e ăla care trece prin viaţa lui ca acceleratul Bucureşti-Ploieşti prin halta Româneşti, fără să oprească. Ziarist e ăla căruia i s-a dus smalţul la cadă şi mâine trebuie să scrie despre noile modele de jacuzzi. Ziarist e idiotul ăla care transmite din tomberonul cu aviare, din râtul porcinei şi tu-l iei la mişto că nu-şi găseşte cuvintele. Ziarist e ăla care te plimbă prin wonderland când copiii lui au muci şi febră. Ziarist e ăla care a visat, ca şi tine, să schimbe lumea şi, noaptea târziu, când ajunge acasă şi bate ca un dement în geamul buticului din colţ să deschidă şi să-i dea o pâine, observă că a mai trecut o zi, aceeaşi mereu, ştergându-şi spaimele pe sufletul lui de rumeguş.
...
Ziarist e ăla care-ţi mestecă actualitatea ca să-ţi fie ţie mai uşor s-o înghiţi, care aleargă de chiaun după exclusivităţi, care dezleagă enigmele vieţii tuturor, dar stă prostit, fără să priceapă nimic, în pragul propriei existenţe, aflând despre viaţa lui în cel mai bun caz pe surse."

mai multe despre meseria asta, uneori atat de ingrata, puteti citi aici - Meserii inutile: ziarist

5 comentarii:

Darael spunea...

Am mai comentat pe undeva articolul, dar merita sa mai spun ceva.

Daca jurnalismul a decazut la nivelul pe care il vedem zilnic pe tarabe sau pe sticla, e doar rezultatul "muncii" celor angajati CA ziarististi. Ca ei (cei nenumarati) nu au nici o treaba cu ziaristica, se vede de la o posta.

Dar sa lasam "ziaristii".
Mai bine ne ocupam de lucruri serioase. Ce ziceti de o bere rece ?

Stelian Muscalu spunea...

uuuffff cum ar curge acum o bere rece...

Ioana Gînju spunea...

Este o meserie grea! Riscanta . Din pacate respectul cetateanului pentru :jurnalisti, politisti, magistrati, medici nu se afla la cote maxime. Probabil ca asta tine de ..firea romanului, de genele lui. Si de educatie. Mai tine si de...cultul municii. Sunt jurnalisti, sunt carturari, sunt persoane extrem de creative si bogate spiritual, pe care atunci cind ii vad, cind ii citesc, am o mare bucurie. Si le sunt recunoscatoare. O zi placuta!

Stelian Muscalu spunea...

ioana - multumesc pentru comentariu... f frumos. Ins aeu cred ca respectul nu tine numai de gena ci si de calitatea rezultatelor muncii celor pe care i-ai enumerat

Anonim spunea...

Si boxul e un sport complicat,dar lumea se uita de 2-3ori pe saptamana la wrestling