joi, 25 iunie 2009

MAFIA EXECUTARILOR SILITE - sambata 22:05


2008 a fost un an fabulos pentru bancherii din România. Aflat la periferia economiei globale, sistemul bancar autohton încă trăia în beţia profiturilor înalte pe când în economiile mature falimentele bancare zguduiau economiile naţionale şi mii de funcţionari bancari îşi pierdeau locurile de muncă. Profitul sistemului bancar românesc, în 2008? Aproape dublu faţă de anul precedent, 1,27 miliarde de euro net, după plata tuturor taxelor. Băncile au profitat cât au putut de frenezia consumului ce cuprinsese societatea românească, dând credite cu ochii închişi, într-o cursă pe viaţă şi pe moarte pentru cifre de afaceri cât mai mai mari, cât mai repede.

Rezultatele acestei industrii a chilipirului bancar încep să se vadă azi. 10 la sută dintre cei care au contractat un credit nu mai pot plăti. Doar în primele 3 luni ale anului 2009, numărul restanţierilor a crescut cu peste 61.000, până la jumătate de milion de oameni. Suma pe care băncile trebuia să o încaseze se ridică deja la 328 milioane de euro. Peste 80% din această ea reprezintă restanţe de peste 90 de zile ale persoanelor care s-au împrumutat.

Iar după 90 de zile, băncile sunt obligate să înceapă procedurile de executare silită a datornicilor. Cu alte cuvinte, mai mult de trei sferturi dintre cei care au acum întârzieri la plată în România sunt pe cale să-şi piardă o parte sau toată averea personală.

4 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

felicitari!

Stelian Muscalu spunea...

multumesc frumos

Anonim spunea...

Felicitari pentru emisiune! Foarte bine realizata.

E adevarat ca bancile isi asigura prin contract recuperarea banilor dar si cei ce angajeaza credite sunt intr-o oarecare masura de vina.

Cum sa angajezi un credit de 100.000 euro adica exact valoarea bunului ce vrei sa-l achizitionezi? Te bagi in asa ceva daca ai si tu macar un 20 % desi mi se pare prea putin. Cum poti sa te gandesti ca in urmatorii 20 de ani o sa fii sanatos tun sau ca o sa ai acelasi job super din care o sa poti achita rata? Trebuie sa te asiguri tu insuti ca o sa poti returna banii. Sincer, n-as lua din banca bani la care rata sa depaseasca 20% din veniturile familiei. In primul rand Eu trebuie sa ma asigur ca voi fi in stare sa-mi achit datoriile.

Claudia sau cum o chema, avea de platit pe luna 33 mil, daca am inteles eu bine. Ce venituri trebuie sa ai ca sa poti plati asa rata? Cu siguranta cel putin dublu, desi e prea mult 50% din venituri sa mearga pe rate. Un 20% cred ca-ti asigura o oarecare siguranta in capacitatea de a returna banii.

Nu tin partea bancilor, nici pe departe, chiar de aceea cat posibil nu-mi fac de lucru cu ele. Incerc sa ma limitez la propriile posibilitati.

Bancile castiga intotdeana si asa a fost mereu, nu doar acum.

Trebuie sa fim realisti cand angajam un credit. Parerea mea.

Stelian Muscalu spunea...

claudia impreuna cu sotul ei castigau aproximativ 6000 lei lunar. lucreaza in armata. Problema grava este ca boc le-a taiat toate sporurile, aproximativ 1000 de lei si in paralele ratele au crescut cu peste 1000 de lei. Adica au un minus per total de 2000 de lei... e drept ca trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa accesezi un astfel de credit