luni, 20 iulie 2009

REPORTER SPECIAL - Păcăliţi la domiciliu I

500 de mii de şomeri. Acesta este bilanţul parţial al crizei economice care a lovit România. Mai rău, cifra continuă să crească. Până la sfârşitul anului, un milion de români ar putea rămâne fără locuri de muncă. Un tsunami al disperării – băncile îşi vor ratele, trebuie plătită întrreţinerea, copiii trebuie hrăniţi şi îmbrăcaţi. Cu ce bani?
Şomerii sunt prada potenţială a unui tip aparte de necrofagi, născuţi de criza economică. Pseudo-afacerişti, vânzători de iluzii, neguţători de bunăstare miraculoasă.
Perioadele de declin economic nu sunt pentru toţi vremuri de sărăcire. Pentru unii, criza înseamnă oportunităţi de dezvoltare. Pentru alţii, înseamnă ocazii nesperate de speculare a deznădejdii altora. Despre aceştia vorbim azi la Reporter Special – despre cei care oferă locuri de muncă fantomatice, plătite cu salarii apetisante, pentru slujbe simple şi comode. Nu cer în schimb mare lucru – doar o mică taxă, doar o minimă investiţie – atât de mică, încât puţin protestează când înţeleg c-au fost păcăliţi. Şi mai puţini fac apel la lege – şi nimeni nu are atâta energie încât să meargă până la capăt pentru pedepsirea escrocilor. Dar pic cu pic se face mult – unele dintre aceste firme fantomă au venituri de zeci de mii de eruo anual, bani adevăraţi, bani câştigaţi uşor.

-va urma-

3 comentarii:

Darael spunea...

800.000 de someri Om Bun.
800.000 !

Si cand spun 800.000 nu ma gandesc la cei care oricum erau in afara sistemului, oameni "nevazuti" de nici o statistica.....

Asteptam reportajul.

Stelian Muscalu spunea...

oficial sunt 675.000 de someri ... daca datele astea mint... mint si eu :-). reportajul asa cum stiti deja... sambata seara de la 22:05

Darael spunea...

:)
Mie imi plac datele oficiale. Dar intre datele oficiale si realitate e o diferenta imensa.

Ia orice domeniu doresti.
Inflatia, cresterea / scaderea economica, salariul... orice.

Pentru ca e vorba de imagine.
EI au o gramada de cifre si pot ajusta orice indicator vor luand sau nu in calcul o cifra sau alta.

Deci sambata suntem pe baricade.