marți, 4 august 2009

BNR A REDUS DOBÂNDA

BNR A REDUS RATA DOBÂNZII DE POLITICĂ MONETARĂ CU 0,5 PUNCTE PROCENTUALE, DE LA 9% LA 8,5% PE AN

Consiliul Naţional de Administraţie al Băncii Naţionale a decis, marţi, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5%. Hotărârea a fost luată în cadrul celei de-a şasea şedinţe de politică monetară din acest an.
Măsura ar putea atrage după sine noi reduceri ale dobânzilor la băncile comerciale.
BNR a operat deja anul acesta trei reduceri ale dobânzii cheie, de la 10% în luna februarie, la 9 la sută, în luna iulie.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) anticipau, încă de luni, că BNR va decide reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5% pe an, şi menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută.

2 comentarii:

elena spunea...

BNR a redus si RMO pt pasivele cu scadenta mai mica de 2 ani. Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca Banca Nationala va elibera din rezerva aproximativ un miliard de euro, bani care vor intra in conturile bancilor comerciale si care vor fi folositi pentru creditarea populatiei si a firmelor. Ramane de vazut acum cat si cand vor scadea dobanzile la credite...

Stelian Muscalu spunea...

elena - schema este alta muuult mai periculoasa... bani vor fi folositi nu pt creditarea populatiei si implicit pt stimularea consumului, nici pentru creditarea firmelor si deci stimularea investitiei... banii vor fi folositi pentru creditarea statului(mai exact a ministerului de finante). si asta pentru ca statul nu se poate imprumuta direct de la bnr :-)... daca o sa continuam tot asa... eu cred ca ne indreptam spre un faliment sigur