luni, 5 octombrie 2009

Criza financiară - un ţunamii pe piaţa imobiliară

După ce dezvoltatorii imobiliari, susţinuţi speculativ de către bănci, au reuşit să producă în ultimii doi ani lucrări de o calitate îndoielnică la preţuri exorbitante, criza economică globală s-a abătut ca un ţunami ... spărgând balonul imobiliar.
Explozia imobiliară nejustificată, care a băgat dezvoltatorii în delir, a fost cel mai crunt experiment financiar care s-a abătut asupra României după Caritas. Orice şmecher, orice fost securist, care a avut relaţii şi care a putut să facă rost de nişte bani a devenit investitor imobiliar. Cu şpagă la urbanişti, multă nesimţire şi minciună cât cuprinde, şmecherii din imobiliare au putut construi un bloc între case, cu un profit de-a dreptul nesimţit. Asta este explicaţia pentru care un apartament cu două camere de 50 mp, într-un bloc nou ajungea, înainte de criză, la aproape 100 de mii de euro. Partenerii şmecherilor din imobiliare au fost cămătarii cu gulere albe - bancherii. Ei au crescut nejustificat şi nesustenabil puterea de cumpărare a românilor, bancherii au permis acordarea de credite în mod inconştient cu un grad de îndatorare uneori si de peste la 70%. Puţini au fost românii care s-au gândit de două ori dacă pot susţine financiar un împrumut atât de mare, gândindu-se la perspectiva că vor deveni proprietari.
În serialul despre spargerea balonului imobiliar urmeaza câteva personaje care au dat mâna cu rechinii de uscat, parafând o serie de contracte care i-a facut sclavi pe viaţă.

2 comentarii:

Rasariteanu spunea...

Ma ungi pe suflet cu scrierile astea

Stelian Muscalu spunea...

ma bucur ca reusesc sa te UNG :-)))