luni, 12 octombrie 2009

Dezvoltatorii infractori

După căderea comunismului, în România nu s-a mai construit nimic, ani la rând. Un sector imobiliar nemişcat a ţinut tranzacţiile jos şi preţurile la niveluri modice. În 2000, încă mai puteai cumpăra apartamente de 3 camere, în zone rezonabile ale Capitalei, cu 10 mii de dolari.
Apoi toată lumea parcă a înnebunit. Băncile au început să acorde cu largheţe credite şi tot românul s-a repezit să-şi ia casa lui. La aşa cerere, aşa ofertă. Mii de întreprinzători particulari s-au declarat dezvoltatori imobiliari şi au început să construiască în mare viteză, care o casă, care un bloc, care câte un cartier întreg.
Dacă imediat după revoluţie în anii 90-91 nu s-au construit aproape deloc blocuri de locuinte, singurele construcţii rezidenţiale fiind câteva case individuale construite în regie proprie, în 2008 numărul locuinţelor nou construite ajungea la 8000 de unităţi. Aşadar vorbim de o frenezie imobiliară care a tras după ea economia, care a adus bunăstare, optimism şi încredere în viitor, dar şi dureri de creştere inevitabile.
Probabil că majoritatea construcţiilor noi au fost realizate cu bună credinţă, cu respectarea legilor şi consideraţie faţă de clienţi. Nu toate, însă. Acum, că balonul imobiliar s-a dezumflat, mii de români fac cunoştinţă cu leopardul din spatele gardurilor vopsite ale noilor cartiere. Pereţii proaspăt zugrăviţi au mascat uneori vicii de construcţie şi, poate la fel de grav, escrocherii elaborate care au făcut din noii proprietari captivi financiari ai dezvoltatorului. Mii de români descoperă acum cu oroare că nu mai pot plăti ratele, că valoarea caselor lor nu este nici pe departe cea la care au cumpărat, că au costuri lunare semnificative către constructorul cartierului sau că, pur şi simplu, au fost traşi pe sfoară de escroci care le-au vândut la preţ de palat doar câteva planşe colorate.
Despre aceşti dezvoltatori o sa vorbesc SAMBATA 24 OCTOMBRIE ora 22.05 la Reporter Special - despre ei, despre metodele lor şi, mai ales, despre victimele lor, care ne vor descrie ele însele, calvarul prin care trec.

PS - tin sa fac precizarea ca sa nu existe neclaritati ca titlul reportajului care va fi difuzat in cadrul emisiunii REPORTER SPECIAL nu corespunde cu titlul acestui post. Iar cei care se antepronunta vis a vis de calitatea si impartialitatea reportajelor pe care eu le realizez fac o mare greseala.

2 comentarii:

Adrilos spunea...

Razboiul continua. Dar, Steliane, cred ca te lupti cu morile de vant.

Stelian Muscalu spunea...

nope... tocmai am deschis o noua strategie. conargul o va cunoaste cat de curand :-)