sâmbătă, 28 noiembrie 2009

ASTĂZI LA REPORTER SPECIAL

Locuri de muncă desfiinţate, inflaţie galopantă, taxe cu duiumul, credite prohibitive şi un leu care umblă cu capul spart... aşa arată România anului 2009... văzută prin ochii românului de rând.

Locuri de muncă pentru cei care se întorc din străinătate, salarii mai mari pentru cei cu venituri mici, o fiscalizare "justa", ajutoare sociale, - aceasta este viziunea alternativă propusă de politicienii aflaţi în campanie electorală.

În timp ce unii ne văd prea slabi pentru a putea sta în picioare în faţa crizei financiare care a "măturat" aproape întreaga Europă, aducând în pragul recesiunii state puternic dezvoltate precum Germania, Marea Britanie sau Spania, alţii consideră economia naţională suficient de mică încât valul de criză să treacă pe deasupra noastră.

În aceste condiţii de ceaţă densă şi vizibilitate redusă, conducerea unei afaceri are nevoie azi, în egală măsură, de inspiraţie, inteligenţă şi noroc. Chiar mult noroc, în această ţară unde însuşi prim-ministrul recunoaşte că n-are nici cea mai mică idee de cum va arăta România din punct de vedere economic în următoarele 6-12 luni.

În mod evident, cei care reuşesc să supravieţuiască în vremuri de criză a prima şansă la prosperitate când motoarele economiei vor reporni. Într-un fel, este şi o vreme a oportunităţilor: pot fi angajaţi oameni buni pe salarii mai mici, furnizorii oferă reduceri şi, pe piaţă, dacă mulţi scad, se face loc pentru creşterea altora.

Dacă aveaţi impresia că perioadele de criză nu sunt tocmai bune pentru a începe o afacere, acest reportaj s-ar putea să vă facă să vă răzgândiţi.

Toată lumea a auzit de IBM, Procter and Gamble, General Motors sau General Electric. Aceste companii nu numai că îşi au începutul în timpul unor recesiuni adânci, dar au reuşit, în timp, să ajungă printre cele mai importante multinaţionale din lume.

Spre exemplu, Procter & Gamble, a apărut în timpul crizei din1937, fiind înfiinţată de un producător de lumânări, William Procter si unul de săpun, James Gamble, în Cincinnati. Astăzi, compania are venituri de 83,5 miliarde de dolari şi este deţinătoarea unor mărci cu notorietate globală - precum Tide, Pampers, Oral-B, Pantene sau Duracell.

Iată un alt exemplu: între 1873 - 1896, trei companii au investit în diverse tehnologii de calcul, în special în doemniul statisticii. În 1911, cele trei firme s-au unit sub numele Computing-Tabulating-Recording Company, schimbându-şi titulatura în IBM câţiva ani mai târziu. Anul trecut, giganul IBM a inregistrat venituri de peste 100 miliarde de dolari.

General Electric, una dintre cele mai mari companii din lume, a comunicat în 2008 venituri de 183 de miliarde de doalari. Cu toate acestea, GE şi-a început activitatea tot în 1873, ca şi IBM, în timpul unei crize ce a durat, atenţie, şase ani. Fondatorul său este Thomas Alva Edison, mai cunoscut ca inventatorul care a patentat becul cu incandescenţă. De altfel, prima denumire a GE eraEdison General Electric.

Exemplele continuă cu gigantul auto General Motors care s-a înfiinţat în 1907, în condiţiile în care sistemul bancar din acea vreme era în cădere liberă.

Astăzi o întrebare stă pe buzele tuturor întreprinzătorilor care fac eforturi disperate pentru a-şi orienta afacerea în direcţia bună: cine sunt invingătorii din mediul de afaceri care vor supravieţui cu succes crizei din România?

La această întrebare îşi propune să răspundă Reporter Special de astăzi. O să faceţi cunoştinţă cu cei puternici, acei oameni de afaceri care nu doar supravieţuiesc, ci şi prosperă în jungla crizei economice de anul acesta, în care peste 120 de mii de firme şi-au declarat falimentul.

Poate că nu sunt nici Procter&Gamble, nici IBM, nici General Electric - dar ceva îi leagă: creativitatea şi identificarea unor oportunităţi de afaceri unde nici nu te-ai gândi. În domeniul luxului.

ASTĂZI DE LA ORA 22:05 LA ANTENA3

4 comentarii:

Darael spunea...

Doar istoria o sa ne arate cine o sa mai fie in piata peste 5 sau 10 ani. Din nefericire, pe la noi este inca o regula in jocul afacerilor:

Ca sa ajungi in clasa Supravietuirorilor trebuie sa furi cat mai mult, sa nu platesti taxe si impozite si... esential si indispensabil, sa cotizezi la partidul de la conducere ca sa primesti contracte preferentiale cu statul.

Doar in 10-15 % din cazuri inventivitatea, priceperea sau tenacitatea pot compensa tot ce am spus mai sus.

Aici e problema Romaniei. In alte tari, proportia este exact inversa. In occident cel care munceste si e inspirat, are sanse sa se ridice.

Stelian Muscalu spunea...

partial adevarat ...
uite reportajul din seara asta... daca o sa intre reportajul din seara asta... o sa vezi cateva exemple care vin sa te contrazica

R spunea...

de ce asa tarziu?
o sa adorm la primul calup publicitar :((

de ce nu la pranz, cand oricum nu prea ai ce vedea pe nici un post?

Stelian Muscalu spunea...

rux - din pacate nu eu fac programul... insa iti garantez ca daca ajungi pana la ora aia... nu ai cum sa mai adormi