vineri, 13 noiembrie 2009

Mâine se lansează în spaţiu prima rachetă românească

Prima racheta romaneasca, Helen, va fi lansata in spatiu vineri, la ora 10.00. Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) lanseaza vehiculul in trei trepte in largul Marii Negre, cu spijinul Marinei Militare. Evenimentul va dura aproximativ doua ore, interval in care balonul solar va fi umflat cu aer cald, dupa care isi va lua zborul pana la altitudinea de 14.000, informeaza ARCA, printr-un comunicat de presa.
Dupa aceasta operatiune, vor fi initiate motoarele celor trei trepte ale rachetei, care va fi propulsata in zbor suborbital. Faza finala a testului va consta in recuperarea din Marea Neagra a modulului care va transporta echipamente video si radio. Racheta Helen este ridicata de cel mai mare balon solar din lume si foloseste un sistem de stabilizare inovativ. Misiunea de vineri este una dintre cele mai complexe misiuni desfasurate vreodata in domeniul aerospatial.


mai multe despre această premiera sâmbăta 28 noiembrie ora 22:05 la Reporter Special - un reportaj pe care-l va realiza Anca Grădinaru.
PS - Lansarea rachetei Helen s-a amanat pentru sambata, 14 noiembrie din cauza curentilor atmosferici puternici (multam Dili)

5 comentarii:

Dili spunea...

Sper ca reportajul va mai putea fi realizat, lansarea s-a amanat pt sambata: http://twitter.com/arcaspace
Felicitari lor pentru perseverenta!!!

Stelian Muscalu spunea...

... pai oricum se chinuie de vreo luna sa-i filmeze :-))

Dili spunea...

vezi, perseverenta de ambele parti.... frumos!!!

Darael spunea...

Eu nu o sa inteleg niciodata cum se poate sa vrei sa ai sustinatori si sa nu lasi tembeliziunile sa te promoveze.

Aaaa... am ras dimineata cand o doamna de la ei nu a vrut sa spuna cat a costat lansarea actuala.... e secret :DDD

Stelian Muscalu spunea...

dara - probabil o sa aflam la Reporter Special :-)