luni, 17 mai 2010

RAPORT ASUPRA FISURILOR - DOCUMENT PE CARE CONARGUL IL FLUTURA IN FATA NOASTRA


Haideti sa vedem si o serie de pareri avizate despre acest raport. Sa luam intr-o prima faza un arhitect. Si am sa dau un citat exact fara sa interpretez niciun cuvant:

"Ieri am citit si eu expertiza si am aflat cu surprindere ca "Obiectul expertizei il constituie blocurile tip “punct”, denumite in proiect B, D si F." (pg. 3, pct. 3.1). Blocurile tip “punct” (B, D si F) sunt tronsoanele mici, aproximativ patrate in plan, situate intre tronsonele lungi, in forma de bara. Atentie ! e o alta codificare-denumire a tronsoanelor decat cea cu care suntem noi obisnuiti (un tronson lung e format din doua scari).

Ca sa fie mai clar am atasat extrase din expertiza (ce am reusit eu sa transcriu).

Sa intelegem ca s-au expertizat doar tronsoanele sub care se afla adaposturile ALA? Pe de alta parte, exista si alte fraze care contrazic o asemenea concluzie:

"In cadrul expertizei s-a efectuat calculul structural complet al cladirilor care alcatuiesc ansamblul, ca si al subsolului general care serveste ca parcaj." (pg. 2, pct. 2.5)

si:

“ 2. Obiectivul expertizei convenite intre SEISMIC DESIGN si CONARG este evaluarea sigurantei in exploatare a elementelor degradate in contextul sigurantei de ansamblu a constructiei si identificarea cauzelor degradarilor si stabilirea unor masuri de remediere.
3. In scopul evaluarii sigurantei constructiei s-a intocmit un calcul structural complet al structurii cladirilor examinate si s-au dimensionat practic toate elementele structurale, comparandu-se rezultatul dimensionarii cu detaliile de alcatuire din proiectul constructiei. S-au aplicat procedeele prevazute in normele de proiectare in vigoare pentru constructii noi.” (pg. 15, cap. 8-Concluzii)

De asemeni, la pg. 8-10, in cap. 6 - "Degradari intervenite la structura blocurilor. Interventii propuse", sunt abordate toate cele 3 tipuri de fisuri, cu descriere detaliata, cu explicarea cauzelor probabile ale aparitiei lor, si cu recomandarile de remediere corespunzatoare.
De specificat ca doar pentru fisurile din peretii adaposturilor ALA se recomanda CONSOLIDARE, pentru restul fisurilor (in placa peste subsol si cele de la imbinarile stalp-grinda) nu se recomanda decat refacerea locala a hidroizolatiei si a betonului de panta, aceste fisuri fiind considerate de expert ca nepericuloase.

Deocamdata atat am reusit sa sintetizez. Inca mai studiez materialul si incerc sa adun pareri de la ingineri cu care lucrez.

Oricum, fraza-cheie mi se pare mie ca este "Obiectul expertizei il constituie blocurile tip “punct”, denumite in proiect B, D si F." (pg. 3, pct. 3.1). Sunt doua variante:
1. breviarul de calcul (anexa D - nu ni s-a pus la dispoizitie ... sau n-am cerut-o noi ... inca...) nu se refera decat la tronsonele B, D si F, din motive care ne scapa.
2. breviarul de calcul (anexa D) se refera la tot ansamblul si atunci ... ce e cu aceasta fraza-cheie? E o fraza cu care expertii vor sa se acopere in caz de ceva ?

Nu pot sa-mi scot din minte intrebarea: daca breviarul de calcul acopera tot ansamblul atunci de ce mai exista aceasta fraza ?

Si ar mai fi multe lucruri interesante in expertiza."


se intampla in Rasarit de Soare - cartierul construit de Conarg

7 comentarii:

Adrian spunea...

Este pur si simplu incredibil. Dar asta este deja inconstienta dusa la extrem

Stelian Muscalu spunea...

probabil ca in cel mai scurt timp adevarul o sa ias ala iveala. Suntem deja pe drumul cel bun... nu avem cum sa mai dam gres. Gasim la fiecare pas semne de intrebare care incet, incet se transforma in certitudini sumbre pentru locuitorii din RDS

R spunea...

pai fa-ma sa inteleg: ai cumparat un produs defect, nu? trebuie sa-ti dea altul bun sau sa-ti dea banii inapoi, nu asa se face?

Stelian Muscalu spunea...

aici este baiul... ei nici macar nu recunosc faptul ca au o problema. Si atunci nu ai cum sa remediezi problema daca tu negi ca o ai...
cat despre returnarea banilor...deja e poveste SF

dorozaur spunea...

intrebare : mai ai probleme cu anonimii???

Stelian Muscalu spunea...

nu, fiindca am bagat serviciul de moderare... i-am potolit.

Ilincutza spunea...

Cel mai bine ar fi sa chemati pe cheltuiala dvs - a locatarilor- un expert din strainatate care sa nu aiba legatura cu cei implicati in prezenta expertiza (Conarg, Zagaican, UTCB, INCERC). Asa veti putea primi o expertiza obiectiva.