marți, 27 iulie 2010

Administrarea blocurilor, ultimul „refugiu” al profiturilor din imobiliare

Paravan pentru dezvoltatorii cu probleme
Dezvoltatorii rezidenţiali care şi-au intabulat proprietăţile, dar au ră­mas cu mai mult de jumătate ne­vândute, au majoritatea voturilor în asociaţiile de proprietari. Există mul­te situaţii în care aceştia au ales să gestioneze ansamblul rezidenţial cu propria firmă de administrare.În principiu, aceasta nu ar trebui să fie neapărat o problemă. „Proble­ma apare însă atunci când apartamentul are multe defecţiuni sau vi­cii ascunse, care ar trebui să fie re­me­diate de dezvoltator, fiind în peri­oada de garanţie. Nu se întâmplă însă aşa. Dacă dezvoltatorul şi-a fă­cut firmă de administrare, costurile cu remedierile sunt trecute uşor şi eşalonat pe listele de întreţinere. Cu alte cuvinte, cumpărătorul, împovă­rat deja cu ratele la bănci şi cheltuielile de început cu mutarea, mai plă­teşte o dată pentru remedieri”, a afirmat directorul unei firme de ad­ministrare care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Asta este explicaţia pentru care mulţi dintre cei care se mu­tă într-un apartament nou se înfioa­ră când văd cât au de plătit la între­ţinere. „Dezvoltatorii profită de lipsa de cunoştinţe în domeniu a proprie­tarilor. Oricum, toţi dezvoltatorii sunt obligaţi să cedeze această activi­tate în doi-trei ani de la constituirea asociaţiei de proprietari. Iar dacă şi-au făcut firme de administrare, nu le-au făcut pentru viitor, ci strict pentru ansamblul dezvoltat de ei”, sus­ţine Ottavio Şerbănescu.
cititi mai multe in Saptamana Financiara

Stateam si ma uitam la ce se intampla in cartierul nostru... in Rasarit de Soare, si observam ca dincolo de toate problemele, unele mai mari altele mai mici, legate de constructia in sine... cea mai grava deficienta este cea de comunicare... iar cea mai mare problema aparuta este lipsa bunului simt. Exista o firma care ne administreaza, Quadra Place Management in care actionar principal este dezvoltatorul, si care are senzatia, falsa dealtfel, ca este stapana cartierului. Si mai exista o firma care a construit acel cartier si care deasemenea are senzatia ca totul i se cuvine. Din acest motiv dezvoltatorul a crezut ca i se cuvine conducerea Asociatiei de Proprietari. . Fiindca da, desi pare greu de crezut, asociatia de proprietari din cartierul Rasarit de Soare nu apartine proprietarilor ci apartine dezvoltatorului.

Acum lasand la oparte problemele despre care am tot vorbit in posturile anterioare, incerc sa-mi imaginez un scenariu dintr-o lume civilizata. El suna cam asa:
Reprezentantii Conargului, firma dezvoltatoare, ar avea bunul simt si s-ar supune votului unanim al proprietarilor care-si doresc Asociatia. In acest moment toti cei care au platit sume imense, uneori chiar nejustificat de mari, pentru proprietatile lor ar simti ca au controlul in cartier si nu ca sunt tolerati in propriile case...asa cum se intampla astazi. Apoi deficientele de comunicare, in mod natural, s-ar rezolva. Reprezentantii Asociatiei, care ar locui in cartier, ar avea tot interesul sa comunice cu firma care administreaza. (In prezent membrii comitetului executiv al Asociatiei de Proprietari din RDS nu locuiesc in cartier. Pur si simplu ei nu au de unde sa stie care sunt problemele cu care se confrunta oamenii din RDS si chiar daca le afla nu au niciun interes sa le rezolve fiindca nu-i afecteaza in mod direct.) Revenind la ideea initiala... la comunicare. In acel moment inclusiv firma de management si-ar da silinta sa performeze dorindu-si reinoirea contractului. Iata cum un scenariu de bun simt ar pune capat disensiunilor si tensiunilor dintr-un cartier rezidential.

Ce se intampla in realitate:
In conditiile actuale, in care Asociatia de Proprietari este aservita dezvoltatorului si implicit firmei de administrare... contractul de management va fi prelungit chiar si in conditiile unui management defectuos.

Exista o reclama la tv care spunea ca: Romania va creste prin bun simt si responsabilitate... avem nevoie de bun simt in Rasarit de Soare... si de muuulta responsabilitate.

7 comentarii:

Andreia spunea...

Bun simt? De la cine de la Vasile sau de la Chiriac sau de la Paduraru? Eu cred ca daca faceau un casting si tot nu gaseau oameni mai nesimtiti decat astia. Hai sa fim seriosi. Singura solutie de rezolvare a problemei este sa ne mutam din cartierul asta.

Anonim spunea...

Ce se mai intampla cu fondul de rulment?
Cum de nu au introdus la intretinere ratele urmatoare (care oricum erau nejustificat de mari - ce faceau ei cu 250 ron in medie pe apartament)???
Multumesc

Stelian Muscalu spunea...

Andreia - nu cred cel putin pentru moment in aceasta solutie. Tot mai VREAU sa cred intr-o schimbare... macar la nivel local.

ANONIM - fondul de rulment a fost stabilit prin hotarare la prima sedinta de constituire a asociatiei. Iar conform legii trebuie sa aiba valoarea celei mai ridicate intretineri din an. Deci valorile finale nu erau f mari... erau insa mari transele de plata.
Si ca s ama intorc la intrebarea initiala... ce se mai aude cu FR... habar nu am. Fiindca asta este problema principala... nimeni nu comunica nimic.

Rasariteanu spunea...

Te lupti cu morile de vant

Stelian Muscalu spunea...

Anonim - nici nu cred ca este o lupta... este mai de graba o tentativa de schimbare a unor mentalitati. Nu stiu dac o sa am sorti de izbanda...dar merita sa incerc.
Stiu ca tot ceea ce fac... fac pentru o comunitate, fara niciun interes, asa cum am fost acuzat ba de Conarg ba chiar de unii reprezentanti ai comunitati (o minoritate nesemnificativa)... dar scopul este nobil si cred ca merita

Anonim spunea...

Stelian, vrei sa spui ca e posibil ca dupa 3 ani de QPM sa ne trezim tot cu ei prin prelungirea contractului??? Cred ca dupa 3 ani vom umbla cu batele dupa cei de la QPM, nu vor avea curaj sa se mentina in cartier. Problema e ca cei de la Conarg nu mai vand nimica. Piata e blocata. Iar Conarg are interes in RDS cat timp au apartamente nevandute.

Stelian Muscalu spunea...

Catre toti anonimii - am o rugaminte. Nu vreti voi s ava scrieti numele ca sa stiu cu cine vorbesc si eu :-) mai ales ca suntem vecini.

Catre ultimul anonim - sunt ferm convins ca gasca vesela: Paduraru, Vasile si Chiriac vor semna (daca nu au semnat deja) o prelungire a contractului cu QPM