luni, 29 august 2011

BUSINESS CLUB - Bulgarii ne iau banii



După ce au reuşit să dezvolte un turism mai bun decât al nostru, bulgarii au ajuns acum să aibă şi produse bancare mai tentante decât ale noastre. Românii au început să îşi mute economiile în Bulgaria, pentru că acolo găsesc dobânzi mai bune. Şi nu este vorba numai despre persoane fizice, ci şi despre companii.
Numărul românilor care îşi mută economiile în http://www.blogger.com/img/blank.gifBulgaria este atât de mare încât ministrul bulgar de finanţe a declarat că sumele depuse în depozite au crescut în special datorită nouă. Publicaţiile locale menţionează că depozitele cetăţenilor străini în băncile bulgare au crescut cu 18 milioane leva (9 milioane euro) în perioada mai-iunie, în timp ce depozitele companiilor străine au crescut cu 49 de milioane leva (aproape 25 de milioane de euro). Alături de noi, şi grecii au ales să îşi depună banii în băncile din Bulgaria, de teama economiei instabile din ţara lor. Tendinţa ca cetăţenii greci şi români să îşi ţină fondurile în Bulgaria se datorează ratei bune a dobânzii oferite de instituţiile financiare bulgare, în comparaţie cu cele elene şi române, dar şi faptului că existe grupuri bancare reprezentate pe pieţele din toate cele trei ţări.
SURSA


Va par interesante dobanzile din Bulgaria? Sunt. Insa tocmai pentru ca sunt mari trebuie sa fiti circumspecti. Haideti sa va dau un exemplu. La noi dobanzile la valuta sunt intre 2,3% si 3,75. La lei avem intre 6 si maximum 8%, care e foarte rar si pentru maturitati mari. Ei si aceste dobanzi la lei, atentie, sunt in scadere ca si inflatia se duce in jos.
Deci... trec economiile romanesti Dunarea? Daca da... va spun ca o faceti pe riscul dumenavoastra. Am sa va explic si de ce. Nu doar in cazul Bulgariei, in general, dobanzile foarte mari trebuie sa va dea de gandit. inseamna ca banca respectiva are nevoie de bani si cu cat randamentele sunt mai mari cu atat e mai disperata situatia. La noi, cele mai mari dobanzi le dau bancile grecesti. De ce? ...pentru ca nu mai vin bani de la grupurile mama – astazi bancile elene trebuie sa se descurce singure. Din ce stiu eu si la bulgari e o prezenta consistenta de greci in sistemul financiar, insa, acum, chiar daca peste Dunare o cheama tot Pireus sau Alpha, doar ca e scris cu chirilice, nu e aceiasi banca! Si din nou explicati. BNR si Mugur Isarescu dau asigurari ca sucursalele de la NOI ale institutiilor grecesti sunt solide, adica sunt bine capitalizate. insa Isarescu NU este responsabil de cum se descurca, sa zicem, Emporiki din Bulgaria.
Si am sa va mai spun ceva. Un alt aspect important este lipsa de informatie despre ce se intampla. Daca apar ceva probleme in Romania cu o banca afli imediat. Mai citesti o gazeta, va mai povestesc eu cite ceva pe aici, informatia circula. Daca tii banii la vecini ce faci? Te apuci sa inveti bulgara ca sa fii la curent cu stirile?!?!?! Bulgaria este o tara cu un sistem financiar solid- putin dezvoltat, dar solid. tara este sub consiliu monetar de aproape 15 ani; leva este legata de euro, exista un control strict al masei monetare, insa probleme pot aparea.
De accea eu zic ca depozitele in Bulgaria aduc un castig mai mare insa cu pericol direct proportional. Pana la urma daca aveti apetenta pentru risc si vreti castig mai mare atunci bagati banii in fonduri de investitii. Sunt fonduri cu diferite grade de risc, cele mai scazute fiind la investitiile in obligatiuni. Nu va povestesc acum de fondurile de investitii in actiuni, dupa prabusirea burselor ca ma injurati. insa sunt si fonduri mai sigure care pot asigura un castig de 7,8, poate chiar 9%... asadar peste dobanzile din Bulgaria, dar nu uitati! orice investitie presupune un risc.

Niciun comentariu: