luni, 29 august 2011

Business Club - Vrabia malai viseaza


Iata ca razboiul din Libia s-a indreptat catre un final favorabil pentru rebeli. Ma uit in jur si vad ca nici nu se racesc bine tevile de la kalasnikoave ca deja se discuta de impartirea prazii. E perfect plauzibil pentru Franta sau Italia care au interese imense acolo, insa ce m-a frapat pe mine a fost euforia care a cuprins spatiul public romanesc. Ne recuperam creantele! sa vezi fericire pe noi. E ca si cum libienii macinati de sase luni de razboi civil ar avea ca prima grija acoperirea datoriilor catre Romania, tara care a aparat revolta cu un tun de 75 de milimetrii instalat pe o fregata golasa. Poate ca vom primi si noi ceva firmituri de la masa bogatilor, un contract micut acolo, insa o revarsare de petrodolari, e doar o amagire.... Sa nu uitam ca Romania a avut unul dintre cele mai profitabile campuri petroliere din Libia, insa nu a fost in stare sa-l exploateze in anii 90. A vandut concesiunea spaniolilor de la Repsol, dar banii i-a incasat Dinu Patriciu prin Rompetrol.
Sa ne intoarcem insa la cifre. Datele Ministerului de Finante arata ca statul roman are de recuperat vreo 63 de milioane de dolari, din care mai mult de jumatate din exportul de arme de dinainte de 89. Gigi Becali spune ca are si el de primit peste 90 de milioane de dolari, creante provenite de la ARCOM, fosta firma de constructii a statului prin care sa faceau lucrari in strainatate. Deci ar fi vorba tot de un caz ca si al lui Patriciu, in care o firma privata a incasat o datorie catre statul roman. insa povestea asta cu Becali suna a creanta discutabila, nu din cauza debitorului, ci din cauza gurii bogate a patronului de la Steaua.
Creantele Libiei, oricat de mari sau mici ar fi ele nu se vor recupera asa usor. Va aduc aminte ca si dupa razboiul din Irak ne-am excitat ca recuperam 1,6 miliarde de dolari. Datoriile s-au mai sters si Romania trebuie sa primeasca undeva la un miliard de dolari, insa pana in 2028. Pana acum AU VENIT 27 de milioane de dolari.
Asa ca, zic eu, e mai bine sa nu ne hazardam cu diverse scenarii, mai ales ca e vorba de bani putini. Mai bine ne-am fi ingrijorat ca in perioada conflictului tiruri cu electrocasnice de la Arctic si cu masini de la Dacia s-au oprit la granita Libiei, iar Rompetrol sau Petroconsult au fost nevoite sa paraseasca aceasta tara.

Niciun comentariu: