vineri, 2 septembrie 2011

BUSINESS CLUB - ROBOȚII NU SE SINUCID


Ce faci când angajații se sinucid pe capete? Păi aduci muncitori care nu se pot sinucide. Dar cum natura umană e imprevizibilă, mai bun e un robot. La megauzina chineză Foxconn, unde se fabrică tabeletele Apple și iPhone-urile se pregătește o infuzie masivă de forță de muncă robotizată. Însă la cum e se muncește acolo și la ce cereri sunt nu m-ar mira dacă și roboții se vor revolta, ca în filmele SF proaste.
Informații neconfirmate indică faptul că numai anul trecut cel puţin 15 muncitori de la Foxconn s-au sinucis iar numărul total ajunge la 23. Presiunea la care sunt supuși angajații acestei uzine cât un oraș este enormă, mulți dintre ei cedând presiunilor. Mai mult pentru fiecare greșeală aceștia sunt aspru pedepsiți. Pentru a rezolva această problemă, compania a hotărât să "angajeze" un milion de roboţi pentru a înlocui o parte din lucrători. În prezent, în cadrul companiei Foxconn se găsesc 10.000 de astfel de roboţi. Companiei chineze de IT care coordoneayă uzina a anunţat că vrea să introducă aproximativ 300.000 de roboţi până la sfârşitul acestui an, iar numărul va crește și mai mult în viitor.
La Foxconn, unde se fabrică telefoane scumpe și produse premium pentru mai toate marile nume, lucrează aproape un milion de oameni. Multi dintre acestia sunt tineri saraci veniți de la stat care au ajuns într-un sistem vecin sclavagiei. Dorm, locuisc mănâncă în incinta Foxconn. Se prezintă la program și fac muncă repetitivă. Și este muncă. Raporate neoficiale arată că programul de lucru ajunge și la 90 de ore pe săptămână. Și asta pentru 110 euro pe lună, care culmea! este un salariu recent mărit. Acești oameni produc ieftin telefoane care apoi se vând cu sute de dolari bucata.

Niciun comentariu: