joi, 8 septembrie 2011

BUSINESS CLUB - SAAB IN FALIMENT?


Sudezii de la Saab s-au cerut în faliment. Pentru a doua oară în 2 ani. Dacă în 2009 a fost doar o formă de protecție în așteptare unor salvatori cu bani, acum treaba e ceva mai complicată. Salvatorii de atunci s-au lăsat păgubași și un cumpărător cu intenții serioase nu se vede la orizont. Este posibil ca acest nou faliment să nu mai fie o perioadă tranzitorie și constructorul auto să dispară.
Constructorul auto suedez Saab a cerut protecţie față de creditori compania și încă așteaptă investiţiile promise din China, transmite Reuters.
Producţia la fabrica Saab din Suedia a fost suspendată aproape continuu din aprilie, deoarece furnizorii au refuzat să mai livreze piese până nu vor primi bani.
Compania nu a reuşit nici să plătească salariile în luna august.
În iunie, Saab a anunţat că două companii auto din China au convenit să preia împreună o participaţie majoritară. Tranzacţia încă nu a fost aprobată de către autorităţile de la Beijing. Oficialii chinezi au mai blocat anterior tranzacţii în industria auto, una care implica tot Saab și alta care viza preluarea diviziei Hummer a General Motors, prăbuşită în 2010.
Grupul american General Motors, restructurat în 2009 sub protecţia falimentului, planifica să închidă Saab, însă compania suedeză a fost salvată. A intrat în faliment tot în 2009, după ce General Motors i-a tăiat liniile de finanţare. A ieşit la liman în acelaşi an și viitorul părea asigurat. La începutul lui 2010 compania suedeză a fost salvată de Spyker Cars. Nu au dansat împreună decât o vară și totul s-a dus repede de râpă. Spyker nu avea puterea financiară să ducă în spate SAAB. Constructorul suedez s-a întors de unde a plecat. Și nu sunt semne că va putea ieși din faliment.

Niciun comentariu: