luni, 12 septembrie 2011

BUSINESS CLUB - VANTUL SCUMPIRII


Atitudinea verde, ecologia, costă... trebuie să ne obișnuim cu idea. De pildă moriștile alea de curent care populează din ce în ce mai mult Doborgea, eolienele, ne vor costa pe noi toți cam cu 10% mai mult la factura la curent. Energia electrică se va scumpi pentru că există un sistem de sprijin pentru acest gen de investiție.
Scumpirea sigură de 10% de anul viitor ar putea fi precedată de una de 3% în toamana acestui an. Însă deocamdată legislația nu este aprobată și peste această etapă s-ar putea sări. Totul depinde de introducerea unei scheme de sprijin pentru energia obținută din surse regenerabile. Practic prin acest sistem, producătorii de energie eoliană ar urma să încaseze bani nu doar din prețul energiei vândute ci și din certificate de poluare. Producătorii de energie verde vor putea vinde respectivele certificate către firmele care poluează.
Dimensiunea scumpirii va depinde de cât de multă energie din resurse regenerabile se va produce. Și, cel puțin pe segmentul eolian, există foatre multe proiecte. Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată în următorii ani . Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult decât în prezent.Potrivit calculelor Autorității de reglementare în energie, consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.
Investitorii în energii regenerabile au anunţat investiţii importante în România, în principal în turbine eoliene. Cel puțin în faza de proiecte pe hârtie s-au anunțat marcuri eoliene care ar dubla capacitatea de producție a energiei electrice în România. Specialiștii susțin că doar 30% din acestea vor deveni funcționale. Deocamdată eolienele produc circa 450 de MW, amai puțin decât o turbină de la Porțile de Fier I. Și acolo există șase grupuri.

Niciun comentariu: