vineri, 20 ianuarie 2012

BUSINESS CLUB - Vin americanii?


A apărut numele misteriosului investitor american interesat de Mic.ro-ul lui Patriciu. 7 Eleven. Grupul american, căci acolo a fost înființat și s-a făcut mare, deși acum e înregistrat prin Japonia, ar fi în discuții pentru cumpărarea Mic.ro sau asocierea cu actualii acționari. E fix genul de afaceri pe care s-a ridicat 7 eleven, magazine mici de colț de stradă. În acest fel Mic.ro, dacă va mai exista sub numele acesta după eventuala preluare, și-ar câștiga dreptul la supraviețuire. Acum rețeaua este blocată. Furnizorii nu mai livrează din cauza datoriilor și există riscul de a fi închisă. Acum se ridică o întrebare filosofică?
În cazul, ipotetic, că 7 Eleven va prelua Mic.ro, prin cumpărare sau asociere, nu contează, cum poate fi catalogat aceste proiect din perspectiva lui Dinu Patriciu? Eșec pentru că afacerea era în prag de faliment și a fost nevoie de un salvator? Sau un succes pentru că vândut o afacere dezvoltată foarte repede pe banii furnizorilor, după spun niște cunoscători? Răspunsul va fi dat de numărul de zerouri pe care se va încheia această afacere, dacă se va încheia!

Negocierile dintre cele două păți ar fi început în urmă cu câteva luni, când au apărut primele informații despre vânzare, iar tranyacția ar urma să se încheie în martie, susțin surse din piață. Se discută despre o infuzie de capital în Mic.ro de 60 de milioane de euro care să o revigoreze.
Numele 7 eleven este o surpriză pentru că nu prea este prezent în această zonă. S-a dezvoltat în Turcia și țările nordice, dar cam atât. La nivel mondial are însă peste 43 de mii de magazine și este cel mai mare lanț de magazine mici de cartier. În Statele unite, țara de origine, are și foarte multe benzinării.
Rețeua MIC.RO are acum mari probleme până și cu simpla funcționare. Nu mai este aprovizionată din cauza datoriilor uriașe acumulate către furnizori.(atentie avem imagini din magazi cu rafturile goale). A luat marfă, dar nu a plătit. Iar atunci când achita o făcea la circa opt luni, în condițiile în care plata la marile lanțuri comerciale se face după 3, maximum șase luni.
Furnizorii chiar s-au organizat în asociații pentru a cere insolvența. Doar sub amenințarea instanție MIC.RO plătește. Și atunci, o face șmecherește. Potrivit unor avocați care reprezintă furnizorii, achită doar o parte din datorii astfel încât respectiva firmă să nu mai poată cere banii pe calea legală. Limita minimă de la care se poate declara insolvența este 40 de mii de lei. Dacă o firmă are de recuperat 41 de mii de lei, atunci mic.ro plătește 2 mii de lei și dispare amenințarea.
Este o tehnică care susțin cei de la Coface România, a stat la baza extinderii Mic.ro.
Pentru extinderea rețelelor de magazine, MIC.RO, max.ro și mini max, Dinu Patriciu s-au împrumutat de la mai multe bănci cu circa 45 de milioane de euro. O sumă mică pentru o rețea care numără 830 de magazine Mic.ro şi 58 de unităţi Mac.ro sau miniMax.

Niciun comentariu: